Ondanks de nieuwe, verstrengde COVID-maatregelen dragen graag ons steentje bij om zoveel mogelijk reguliere zorg doorgang te laten vinden.
Heeft u klachten van schouder, elleboog, heup, knie of voet en enkel, dan kunnen wij u extra snel van zorg voorzien. wij garanderen een afspraak binnen één week.

Barbotage

Heeft u last van kalk in een pees in de schouder? Dan kan een barbotage zinvol zijn. Wij bespreken met u de voor- en nadelen van een barbotage.

Wat is een barbotage?
Met behulp van echografie wordt gekeken waar de kalk in de pees zit. Na ontsmetting van de huid wordt deze verdoofd en een verdoving in de slijmbeurs gezet. Daarna worden er met de naald kleine gaatjes gemaakt in de kalk, waardoor er kleinere stukjes ontstaan. Soms kan er vloeibare kalk worden opgezogen. Door deze behandeling ontstaat een steriele ontstekingsreactie, die lichaam helpt aan om de rest van de kalk op te ruimen. 

Dit kost tijd en kan weken tot maanden duren. Gedurende deze tijd nemen de klachten meestal geleidelijk af. Echter, er kunnen periodes zijn waarbij de klachten plots toenemen. Dat heeft te maken met verplaatsing van de kalk in de pees naar de slijmbeurs (slijmbeursontsteking). Dat is een onderdeel van het herstelproces. 

Om de slijmbeursontsteking te remmen wordt ook een injectie met een ontstekingsremmer (een corticosteroïd) in de slijmbeurs gezet. Wij gebruiken hiervoor Kenacort (corticosteroïd) en Lidocaine (verdoving).

Kortom; het kan voorkomen dat na barbotage de klachten eerst afnemen, en na enkele weken plots weer toenemen. Dat komt regelmatig voor en is een onderdeel van het herstelproces. Dat is niet verontrustend. Geef het dan rustig de tijd en neem eventueel een pijnstiller. In het algemeen nemen de klachten na een aantal dagen weer af.

Het uiteindelijke resultaat van de barbotage is pas na 6 weken te beoordelen. Maar ook daarna kunnen de klachten nog verder afnemen. Soms moeten we de barbotage herhalen.

Een barbotage duurt gemiddeld 15-30 minuten.

Na de behandeling
Na de behandeling mag u alle bewegingen maken, maar wij raden u af de arm gedurende 6 weken zwaar te belasten. Het gaat dan vooral om bewegingen die u voorafgaand aan de behandeling al moeilijk kon. Probeer daarom te voorkomen om zwaar te tillen. 

Eventuele fysiotherapie, of de hervatting daarvan gaat in overleg met ons. Het is belangrijk dat u de arm verder gewoon blijft bewegen.

Bijwerkingen
Barbotage is een veilige behandeling die meestal zonder problemen verloopt. Een enkele keer treden er complicaties op, zoals een bloeduitstorting rond de plek van de behandeling of een infectie.

Neem contact op

Persoonlijk contact met de specialist die bij u past? U kunt ons per email een vraag stellen. Wij zijn telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00.

Optimus Orthopedie

Langen Akker 106
6325 CN Berg en Terblijt

+31 6 27 00 62 35
info@optimusorthopedie.nl